Ontstaan in 1865 en ontsproten uit een ouder genootschap -rederijkerskamer “ Floris ende Blanceflour” – heeft de koninklijke fanfare Diederik van Assenede reeds een lange geschiedenis.
Naar aanleiding van het 125 jarig bestaan in 1990 werd besloten een jeugdharmonie op te richten om de tanende fanfare nieuw leven in te blazen.
Na een aarzelende start onder leiding van dirigent Rudy Steyaert kwam de jeugdharmonie tot volle bloei (meer dan 35 spelende leden) met als dirigent Marie-Ann Standaert.
Na haar vertrek een vijftal jaar geleden kwam er terug een serieuze dip in het muzikanten aantal, waarna het bestuur, met als voorzitter de heer Marc Van Hijfte, besloot een kleiner ensemble op te richten.
Deze taak kwam op de schouders van dirigent Filip Verneert terecht die, met beperkte middelen weliswaar, toch enkele opmerkelijke optredens wist te volbrengen, denken we maar aan Jazzenede 2010. Filip moest ons verlaten toen hij benoemd werd als directeur van vzw Muziekmozaïek. Na enkele maanden stilte en een kleine personeelswissel, vonden we een nieuwe dirigent die bereid was ons combo verder te sturen.
Onder de kundige leiding van Lieven Roman, afgestudeerd muzikant aan het conservatorium te Gent wordt er verder gewerkt aan de uitbouw van het gezelschap met de bedoeling regelmatig naar buiten te komen met een gevarieerd programma, bestaande uit zowel jazz standards als swingmuziek uit de vroege jaren 50.
Momenteel werkt het combo aan een breder programma met het oog op het 150-jarig bestaan in 2015, Swing In doet dan ook een oproep aan muzikanten die zich geroepen voelen ons gezelschap te vervoegen zodanig dat we er nog 150 jaar kunnen bijdoen.